INFRAKÚRENIE — JEHO VÝHODY A NEVÝHODY

– ČO JE TO INFRAKÚRENIE

Infrakúrenie používa na prenos tepla infračervené žiarenie. Pri tomto spôsobe vykurovania nedochádza k ohrievaniu vzduchu ale okolitých predmetov. Dochádza tak k otepľovaniu vzduchu aj pomocou nábytku či stien miestnosti. Vďaka tomu sa šetrí spotreba tepla, ktoré je na ohriatie priestoru potrebné.

– VÝHODY

  • Keďže dochádza k ohrievaniu vzduchu z viacerých zdrojov, teplo sa po miestnosti šíri rovnomernejšie.
  • Znižuje sa prašnosť a vírenie vzduchu v miestnosti, čo privítajú najmä alergici.
  • Akumulované teplo v nábytku a stenách vykuruje priestor aj po vypnutí infrapanelu.
  • Infrapanely do interiéru zaistia tiež jeho rýchle prehriatie. Účinok pocítite už do niekoľkých minút od zapnutia.
  • Prináša výrazné zníženie nákladov na vykurovanie.
  • Dochádza k pôsobeniu tepla nie len na vzduch či predmety ale tiež na osoby v miestnosti. Budete sa tak cítiť veľmi príjemne pri zachovaní optimálnej teploty vzduchu do 20 °C.
  • Infrapanely do interiéru sa inštalujú na zvolené miesto podľa konkrétnych podmienok. Môžete si vybrať inštaláciu na strop, steny alebo do podhľadu.
  • Infrakúrenie zabraňuje hromadeniu vlhkosti v rohoch či na stenách. Keďže ohrieva aj steny miestnosti, zároveň ich vysúša. Nehrozí tak riziko vzniku plesní.
  • Významným prínosom je udržiavanie stabilnej vlhkosti vzduchu. Na rozdiel od radiátorového kúrenia nedochádza k jeho nadmernému vysúšaniu.

Sálavý panel alebo iné vykurovanie?

Vykurovacie panely majú v diskusiách prevažne pozitívne recenzie. Ich výhodou je, že nemusia vykúriť vzduch v celej miestnosti ako teplovzdušné ohrievače alebo klasické teplovodné radiátory.

Keďže ohrievajú priamo vás a predmety okolo, nevykurujú miestnosť tak rovnomerne, ako napr. konvektory či podlahové vykurovanie a vyvolávajú špecifický pocit tepla, ktorý však nemusí vyhovovať každému. Najlepšiu službu vám sálavé panely urobia tam, kde vám toto cielené teplo nebude prekážať – napr. nad posteľou v spálni, na toalete či v kúpeľni.

Napriek ich špecifikám má mnoho ľudí so sálavými panelmi veľmi dobré skúsenosti a obľúbili si ich aj ako hlavný zdroj tepla v domoch. Dali im prednosť pred podlahovým vykurovaním, ktoré síce vykuruje rovnomernejšie, no teplo zospodu nepostačuje a nevyhovuje každému.